Zártípusok

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni pár sorban a különböző zárak típusait a könnyebb beazonosíthatóság végett.

Kulcsos zárak

A kulcsos széfzárak nagy előnye hogy viszonylag könnyen előállíthatóak, így jellemzően olcsóbbak mint a modernebb digitális/bonyolult mechanikával rendelkező manuális számzárak vagy biometrikus zárak. Hátrányuk, hogy a kulcsot mindig magunknál kell tartanunk, ami több problémát is felvet. Ugyebár a zárakhoz több kulcsot is adnak, jellemzően kettőt vagy ritkán hármat. Egy a zsebünkben, ez tiszta sor, de hová rakjuk a másikat? Nos, nem egyszer megyünk páncélszekrényt nyitni, mert egy kulcs eltűnt vagy megsérült, és a pótkulcsot az adott páncélban tárolták… 22es csapdája. Ha pedig a polcra rakjuk vagy a fiókba, könnyen megtalálhatják azt illetéktelenek. Továbbá elhagyhatjuk a kulcsot vagy eltörhet, a hosszabb kulcsokat kényelmetlen akár a zsebben, akár a táskában tárolni.

Mechanikus zárak

Ezeknél a záraknál egy, vagy több számtárcsa elforgatásával adhatjuk meg a széf kódját. Viszonylag sok típus létezik belőle. Három és négy számmal nyitható klasszikus kombinációs zárak, több számtárcsával rendelkező darabok, de léteznek olyanok is ahol egy kulcsos mechanikával kombinálták őket, és a kulcs elfordítása csak a kód megadása után lehetséges. Előnye, hogy a működéshez nem szükségeltetik elem vagy egyéb áramforrás, és viszonylag hosszú élettartamú. Hátránya, hogy egy számtárcsán adott sorrendben és adott irányokba kell a kódszámokat beadni, sokszor a felhasználók nem értik teljesen hogyan is működik vagy belekeverednek és páncélszekrény nyitást rendelnek meg pl., majd mikor kiérkezünk, széfnyitás helyett egy kis oktatást tartunk a működésről, vagy felajánljuk a számzár cseréjét digitális zárra. Továbbá számzárak kódjainak átállítása sokszor speciális eszközt és metódust igényel, néha akár a komplett ajtó és zárszerkezet szétszedését.

Biometrikus zárak

Ezeknél a zártípusoknál a zár kinyitására jogosult személyek valamely biológiai azonosítója kerül eltárolásra mint kód, például az ujjlenyomat, retina, véna mintázat, vagy esetleg arcfelismeréssel működnek. Sokszor ezek a zárak ugyan úgy rendelkeznek egy kóddal amivel nyithatóak akkor is ha ne adj isten bármi történik velünk pl. balesetben megsérült végtagok vagy arc, pont mint a modern okostelefonok azonosítójánál. Egyetlen előnye hogy nem kell a kód beütésével babrálni a kinyitáshoz, egyébként nagy részt a digitális zárak előnyei és hátrányai vonatkoznak rá.

Időzárak

Az időzárak ahogy nevük is mutatja, egy bizonyos időintervallum elteltéhez kötik a széf kinyitását. Ez lehet mechanikus vagy elektronikus időzár amelyet a széf bezárása előtt beállítanak egy adott nap/óra/perc értékre, és bezáráskor automatikusan aktiválódik. A széfet nem lehet kinyitni amíg a megadott idő le nem telik még a kulcs és kódok birtokában sem. Jellemzően banki trezoroknál használatos.
Nem összekeverendő a digitális zárak nyitáskésleltető funkciójával ahol a kód megadása után elindul egy számláló és fixen a beállított időintervallum után nyitható ki a szekrény.

Digitális zárak

A számzárak digitális változatainál már jellemzően egy tasztatúrán kell gombokkal megadni a nyitáshoz szükséges kódot. Bár nagyon ritka Magyarországon, de léteznek olyan digitális zárak is amelyek hasonlítanak mechanikus társaikra és tekerni kell, viszont már egy kijelzőn “ugrálnak” a számok. Ezeknél már nincs valós mechanika amit mozgatnánk természetesen. Előnyei többek közt az egyszerű kezelhetőség, és hogy nem szükséges nagy és nehéz kulcsokat cipelni magunkkal. Beállítható rajtuk egy sor hasznos extra funkció mint például az időzár, néma riasztás, több felhasználó több kóddal ahol visszakereshető mikor milyen kóddal került sor a páncélszerkény kinyitására és még sorolhatnánk…..
Hátránya, hogy elem szükségeltetik a működéshez és elképzelhető hogy például az éjszaka közepén nehezen beszerezhető bizonyos helyeken ha nincs éppen kéznél egy cseredarab. Léteznek például olyan zárak ahol beépített generátorral lehet áramot “csiholni” a széfzárba és nem szükségeltetik elem, illetve létezik olyan zár is ahol a tasztatúra egyben egy beépített vésznyitó mechanikus számzár is, és még sok sok más megoldás de ezekről majd egy későbbi bővebb cikkben fogunk beszélni talán. Léteznek olyan zárak is ahol egy külön vészkulcsot adnak arra az esetre ha például lemerülne az elem vagy elfelejtenék a páncélszekrény kombinációját. NEM tartjuk optimális megoldásnak hiszen a szerzett komfort mellé megkapjuk a kulcsos zárakkal járó összes hátrányt, így ezeknek maximum akkor van értelme amikor például egy cégvezető vagy létesítmény üzemeltető szeretne a kezében tudni valamit amivel akkor is ki tudja nyitni a széfet ha az alkalmazott eltűnik vagy elprogramozza a széfzárat és az nem nyílik a továbbiakban.

Kinyissuk a beragadt széfed vagy páncélszekrényed? 

Hívj minket!

Adatvédelmi tájékoztató

Vállalkozás további adatai:

Szolgáltató neve: Subecz Ákos Egyéni Vállalkozó
Telefon: 06 30 488 7724
Email: info@pancelszekreny-szerviz.hu
Weboldal: pancelszekreny-szerviz.hu
Adószám: 66687005-2-22
Adatvédelmi tájékoztató: Kattints ide!

EU adószám: HU66687005
Nyilvántartási szám: 37654880
Bankszámlaszám: 11731049-20000497
Kapcsolattartó neve: Subecz Ákos
Kapcsolattartó telefonszáma: 06 30 488 7724
Kapcsolattartó e-mail címe: info@pancelszekreny-szerviz.hu
Webhosting szolgáltató: Tárhelypark Kft.