Kardinális kérdés, éppen ezért fontosnak tartom első helyen megemlíteni akármennyire is tűnik tolakodónak. A páncélszekrény nyitás ha profin csinálják, SOHA nem olcsó.


Egy halom speciális szerszám szükségeltetik hozzá, ezeket jellemzően külföldi cégek gyártják a külföldi piacokra árazva, plusz szakmai oktatásokra utazgatni sem 2 forint persze, így a befektetés oldal is magas lesz. A gazdaság pedig még nem találta fel azt a csodát ahol egy nagy kiadásokkal rendelkező cég kis bevétellel életképes marad. Természetesen a rossz minőségű munkát is el lehet adni drágán, de aki fillérekért kínálja a munkáját ott érdemes elgondolkodni azon hogy nem-e azért teszi, mert nem hívják mondjuk az idő során kialakult rossz hírneve miatt, vagy mert igazából nem is ért hozzá, de idő, lelkesedés, fúrószár/ vágókorong van, majd lesz valahogy.


Függ attól, hogy roncsolással, vagy roncsolás nélkül nyitják a széfet:


Amennyiben roncsolásos nyitást választ a kedves ügyfél, ott sem feltétlenül a legolcsóbbra kell törekedni, hiszen a szakértelem itt is szükségszerű. Láttam már ugyanolyan típusú széfet nyitni 1 darab alig látható 1,5mm-es lukkal egy rejtett helyen, amiről talán amatőr szem meg sem mondja hogy ilyenre valaha sor került, és láttam már 3-4 darab 10mm-es lukat fúrva, minden biztonsági elemet szétfúrva egy olyan munkát, ahol konkrétan a javítással és festéssel számolt költségek kitették, vagy meghalaldták egy új széf árát.

Mindenesetre a roncsolásos nyitás gyorsabb, kevesebb felszerelést igényel ezáltal kisebb munkadíj ajánlható ki rá. Hátulütője a dolognak, hogy amennyiben a széf rendelkezik MABISZ vagy VDS minősítéssel, a gyári felépítését és biztonsági elemeit megrongálva elveszti azt, illetve javításkor magasabb költségekkel lehet számolni az esetleges egyéb sérült alkatrészek árát is beleszámolva, tehát összességében mégsem sokkal olcsóbb, csak annak hangzik. Jellemzően akkor ajánljuk, ha a széfre már nem tartanak igényt, amúgy is lecserélnék biztonságosabb darabra.

Mi minden esetben adunk árajánlatot roncsolásos és roncsolásmentes nyitásra is, elmondva minden előnyét és hátrányát mindkét verziónak.


Na és akkor a roncsolásmentes széfnyitás?


Nos ide kellenek a sokat emlegetett speciális célszerszámok, és egy nagyon nagy kosár szakértelem. Hiszen attól hogy valakinek laptopot adunk a kezébe, még nem lesz belőle Kevin Mitnick ( ő egy nagyon híres amerikai hacker, érdemes olvasgatni utána, hihetetlen forma ), ezeket a szerszámokat megtanulni használni sokszor nehezebb, mint megvásárolni őket. Előnye, hogy a széf szerkezete sértetlen marad, maximum egy zárcsere történik hogy az új kulcsok rendelkezésre álljanak, vagy számzáraknál új kódok beállítása, és minden mehet a régiben mintha mi sem történt volna.


Megjegyezném, léteznek olyan bonyolult biztonsági felépítéssel rendelkező páncélszekrények és trezorok, ahol a roncsolásos nyitás olyan bonyolult a beépített védelmek miatt, hogy miután azokat egyenként szétfúrva maximum egy ementáli sajtra hasonlítana a művelet végére, van hogy könnyebb, olcsóbb és barátságosabb megoldás roncsolás nélkül kinyitni azt amennyiben a szükséges felszerelés rendelkezésre áll hozzá.